Owoc borówki czernicy

W diecie naszych przodków tradycyjnie źródłem antyoksydantów były owoce jagodowe: czarne jagody, porzeczki czy żurawiny. Jagody zbierane w lesie przerabiano na dżemy, soki i nalewki. Czarne jagody są nadal powszechnie znane i lubiane, ale coraz rzadziej chodzimy po nie do lasu. Kiedyś suszone jagody były w każdej domowej apteczce. Teraz wyręcza nas przemysł farmaceutyczny, ale wiedza o prozdrowotnej roli jagód jest warta przypomnienia.

Czarna jagoda lub borówka czernica (Vaccinium myrtillus) to mała krzewinka rosnąca w lasach. Surowcem farmaceutycznym jest owoc (Fructus Myrtilli), rzadziej stosowane są liście (Folium Myrtilli). Jagody zbiera się w czerwcu i lipcu, po czym suszy w suszarniach.

Czarne jagody to bogate źródło związków polifenolowych, głównie barwników antocyjanowych (glikozydy cyjanidyny, delfinidyny, malwidyny), ich zawartość w suchej masie sięga 0,25%. Antocyjaniny nadają przetworom z borówek piękny ciemnoczerwony kolor, podobny do czerwonego wina. Związków typu katechin jest jeszcze więcej (5-10%), wśród nich są procyjanidyny (dimery), oligomery i polimery katechinowe (garbniki). Obecne są też flawonoidy (glikozydy kwercetyny, kemferolu), kwasy fenolowe (chlorogenowy, ferulowy, kawowy) oraz inne kwasy organiczne, takie jak jabłkowy, cytrynowy, bursztynowy czy askorbowy (witamina C). Słodki smak jagód jest efektem zawartości 20-30% cukrów.

Właściwości lecznicze

Suszone czarne jagody to popularny środek stosowany przy biegunkach. Działanie ściągające i zapierające wynika z obecności garbników. Związki te łączą się z białkami, normalizując napięcie i przepuszczalność ścian naczyniowych.

Stosowanie borówki czernicy

Jednorazowo stosujemy 1 łyżkę suszonych owoców, zalewamy 1 szklanką zimnej wody i doprowadzamy do wrzenia. Dziennie spożywamy do 4 szklanek tak przyrządzonego odwaru.

Autor: prof. Iwona Wawer

Zapoznaj się z produktem

Polecane artykuły

Ziołolecznictwo

Historia ziołolecznictwa

Zioła towarzyszą człowiekowi od początku historii, każda cywilizacja miała swój zestaw roślin jadalnych i leczniczych...

Więcej
Zioła a zdrowie

Zioła a układ nerwowy

Poziom stresu, na jaki jesteśmy wystawieni każdego dnia, powoduje, że choroby na tle nerwowym zaczynają…

Więcej
Właściwości ziół

Dziurawiec

Dziurawiec (Hypericum perforatum) to pospolita roślina naszych łąk. Jej żółte kwiatki, które pojawiają się pod…

Więcej
Zioła a zdrowie

Zioła a trawienie

Tempo życia, złe odżywianie, stres, zanieczyszczenie środowiska, siedzący tryb życia – to wszystko wpływa negatywnie…

Więcej
Zioła a zdrowie

Zioła a przeziębienie

Przeziębienia, szczególnie dokuczliwe w okresie jesienno-zimowym, w ponad 90% wywołane są przez wirusy. Huśtawki pogodowe,…

Więcej
Właściwości ziół

Nasiona lnu

Len jest rośliną o wszechstronnym zastosowaniu. W medycynie wykorzystuje się zarówno nasiona, tzw. siemię lniane,…

Więcej
Zioła a zdrowie

Zioła a biegunka

Biegunka może mieć różne przyczyny. Aby móc trwale ją wyeliminować, należy ustalić, co leży u…

Więcej
Zioła a zdrowie

Zioła a higiena intymna

Podrażnienia, stany zapalne, infekcje – okolice intymne są bardzo podatne na wszelkiego rodzaju dolegliwości. Przyczyna…

Więcej
Właściwości ziół

Senes

Senes zyskuje na popularności, ponieważ jest bardzo skuteczny i łatwy w stosowaniu. Ten lek zawdzięczamy…

Więcej