Owoc borówki czernicy

W diecie naszych przodków tradycyjnie źródłem antyoksydantów były owoce jagodowe: czarne jagody, porzeczki czy żurawiny. Jagody zbierane w lesie przerabiano na dżemy, soki i nalewki. Czarne jagody są nadal powszechnie znane i lubiane, ale coraz rzadziej chodzimy po nie do lasu. Kiedyś suszone jagody były w każdej domowej apteczce. Teraz wyręcza nas przemysł farmaceutyczny, ale wiedza o prozdrowotnej roli jagód jest warta przypomnienia.

Czarna jagoda lub borówka czernica (Vaccinium myrtillus) to mała krzewinka rosnąca w lasach. Surowcem farmaceutycznym jest owoc (Fructus Myrtilli), rzadziej stosowane są liście (Folium Myrtilli). Jagody zbiera się w czerwcu i lipcu, po czym suszy w suszarniach.

Czarne jagody to bogate źródło związków polifenolowych, głównie barwników antocyjanowych (glikozydy cyjanidyny, delfinidyny, malwidyny), ich zawartość w suchej masie sięga 0,25%. Antocyjaniny nadają przetworom z borówek piękny ciemnoczerwony kolor, podobny do czerwonego wina. Związków typu katechin jest jeszcze więcej (5-10%), wśród nich są procyjanidyny (dimery), oligomery i polimery katechinowe (garbniki). Obecne są też flawonoidy (glikozydy kwercetyny, kemferolu), kwasy fenolowe (chlorogenowy, ferulowy, kawowy) oraz inne kwasy organiczne, takie jak jabłkowy, cytrynowy, bursztynowy czy askorbowy (witamina C). Słodki smak jagód jest efektem zawartości 20-30% cukrów.

Właściwości lecznicze

Suszone czarne jagody to popularny środek stosowany przy biegunkach. Działanie ściągające i zapierające wynika z obecności garbników. Związki te łączą się z białkami, normalizując napięcie i przepuszczalność ścian naczyniowych.

Stosowanie borówki czernicy

Jednorazowo stosujemy 1 łyżkę suszonych owoców, zalewamy 1 szklanką zimnej wody i doprowadzamy do wrzenia. Dziennie spożywamy do 4 szklanek tak przyrządzonego odwaru.

Autor: prof. Iwona Wawer

Zapoznaj się z produktem

Polecane artykuły

Właściwości ziół

Kora dębu

Dąb to drzewo osiągające duże rozmiary, będące też symbolem siły i długowieczności. Znane są okazy…

Więcej
Zioła a zdrowie

Zioła a biegunka

Biegunka może mieć różne przyczyny. Aby móc trwale ją wyeliminować, należy ustalić, co leży u…

Więcej
Właściwości ziół

Mięta

Mięta jest szeroko uprawiana i od dawna bardzo popularna. Miętę znali starożytni Egipcjanie 1000 lat…

Więcej
Właściwości ziół

Szałwia

Czerwono kwitnącą szałwię (Salvia farincea) znamy z kwietników, ale szałwia lekarska (Salvia officinalis) ma fioletowe…

Więcej
Ziołolecznictwo

Zioła apteczne a zioła sklepowe

W ostatnich latach fitoterapia cieszy się dużym zainteresowaniem i znajduje coraz więcej zwolenników. By w…

Więcej
Właściwości ziół

Senes

Senes zyskuje na popularności, ponieważ jest bardzo skuteczny i łatwy w stosowaniu. Ten lek zawdzięczamy…

Więcej
Ziołolecznictwo

Historia ziołolecznictwa

Zioła towarzyszą człowiekowi od początku historii, każda cywilizacja miała swój zestaw roślin jadalnych i leczniczych...

Więcej
Właściwości ziół

Nasiona lnu

Len jest rośliną o wszechstronnym zastosowaniu. W medycynie wykorzystuje się zarówno nasiona, tzw. siemię lniane,…

Więcej
Właściwości ziół

Morwa biała

Morwa biała bogata jest w białka, węglowodany, wapń, żelazo, kwas askorbinowy, β-karoten, tiaminę, kwas foliowy…

Więcej