Głóg

Głóg był uważany za szczególną roślinę już od czasów starożytnej Grecji. To właśnie tam stał się symbolem nadziei – dlatego gałązki głogu niesiono w trakcie procesji ślubnych, a także przyozdabiano nimi ołtarze greckiego boga małżeństwa Hymenaiosa.

Głóg miał także szczególne znaczenie dla Celtów. Uważali go bowiem za drzewo rosnące przy wejściach do świata mityczno-baśniowego. Ponadto wierzono, że głóg ma właściwości „leczenia” złamanych serc.

Ewenementem wśród głogu jest podgatunek z Glastonbury. W przeciwieństwie do pozostałych przedstawicieli „zwykłego” głogu, głóg z Glastonbury kwitnie 2 razy w ciągu roku – po raz drugi kwiaty pojawiają się w okolicach Bożego Narodzenia.

Celtowie mieli wyczucie co do właściwości głogu. Co prawda obecnie raczej nikt nie stosuje go przy „złamanym sercu”, ale głóg dobrze wspiera funkcjonowanie serca i układu krążenia. Jego regularne spożywanie pomaga utrzymać serce w zdrowiu oraz korzystnie wpływa na krążenie krwi i prawidłowe zaopatrzenie w tlen organizmu. Ponadto, głóg ułatwia wyciszenie w stanach napięcia nerwowego oraz przyczynia się do zmniejszenia napięcia, drażliwości i ułatwia zdrowy sen.

Surowcem farmaceutycznym jest kwiatostan z liśćmi, a także owoce. Bioaktywne składniki to flawonoidy (w ilości 1–2%), procyjanidyny (w ilości 1–3%), fenolokwasy i kwasy triterpenowe. Produkty z głogu są najczęściej badane na zawartość flawonoidów. Jeszcze do niedawna myślano, że najważniejsze są związki flawonoidowe. Później doceniono rolę procyjanidyn, także zawartych w głogu: uważa się, że ta grupa związków ma największy wpływ na wspomaganie pracy mięśnia sercowego.

W Polsce rośnie pięć gatunków głogu, w tym zarówno jednoszyjkowy (Cratagaegus monogyna), jak i dwuszyjkowy (Crataegus oxyacantha), ten najcenniejszy dla wspierania serca, zwłaszcza serca seniorów

Ciekawostki

Kwiatostany i owoce zbiera się z krzewów rosnących dziko, ale osoby bez doświadczenia przyrodniczego często mylą głóg z dziką różą. Obie rośliny należą do rodziny Rosaceae, ale łatwo je odróżnić po kształcie łodyg, kolców i owoców. Owoce róży są większe i wypełnione drobnymi włochatymi pestkami. Owoce głogu dwuszyjkowego wyglądają jak małe jabłuszka i mają 2 pestki. Można z nich zrobić dżem i domowe wino.

Autor: prof. Iwona Wawer

Zapoznaj się z produktem

Polecane artykuły

Właściwości ziół

Owoc borówki czernicy

Czarne jagody to bogate źródło związków polifenolowych, głównie barwników antocyjanowych (glikozydy cyjanidyny, delfinidyny, malwidyny), ich…

Więcej
Właściwości ziół

Lipa

Współczesna fitoterapia uważa kwiatostany lipy (Tiliae flos) za surowiec farmaceutyczny o działaniu napotnym i przeciwgorączkowym.…

Więcej
Ziołolecznictwo

Historia ziołolecznictwa

Zioła towarzyszą człowiekowi od początku historii, każda cywilizacja miała swój zestaw roślin jadalnych i leczniczych...

Więcej
Właściwości ziół

Pokrzywa

Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica L.) jest wieloletnią rośliną z rodziny pokrzywowatych (Urticacaae). W Polsce występuje…

Więcej
Ziołolecznictwo

Leki roślinne w XXI wieku

Lek to produkt medyczny, który może zawierać różne rodzaje substancji, zarówno syntetyczne...

Więcej
Zioła a zdrowie

Zioła w dermatologii (trądzik)

Trądzik to powszechna wśród młodzieży dolegliwość skórna, objawiająca się zaskórnikami i grudkami powstającymi w wyniku…

Więcej
Właściwości ziół

Głóg

Lecznicze właściwości głogu były znane starożytnym Grekom, a średniowieczna medycyna...

Więcej
Zioła a zdrowie

Zioła a zaparcia

Jednym z częściej spotykanych problemów ze strony układu pokarmowego są zaparcia. Mogą one występować okresowo…

Więcej
Zioła a zdrowie

Zioła a higiena intymna

Podrażnienia, stany zapalne, infekcje – okolice intymne są bardzo podatne na wszelkiego rodzaju dolegliwości. Przyczyna…

Więcej