Nasiona lnu

Len jest rośliną o wszechstronnym zastosowaniu. W medycynie wykorzystuje się zarówno nasiona, tzw. siemię lniane, jak i olej lniany. Kleik z nasion jest środkiem osłaniającym błony śluzowe żołądka i jelit – zalecany szczególnie przy nieżytach żołądka i jelit (gastritis, enteritis).

Len to roślina dobrze znana w Polsce, uprawiana i wykorzystywana od stuleci, ale nadal ceniona jako źródło oleju i włókna. Surowiec farmaceutyczny to wysuszone nasiona, które zawierają 30–45% oleju, 20–25% białka, lignany oraz 6–10% śluzowych polisacharydów. Polisacharydy są zbudowane z kwasu galakturonowego, galaktozy, ksylozy i ramnozy i mają zdolność wiązania wody. Według FPVI wskaźnik pęcznienia tego surowca powinien wynosić co najmniej 3,5.

Siemię lniane (Semen Lini Flax) jest surowcem wykorzystywanym w terapii chorób układu pokarmowego, głównie jako środek osłaniający przewód pokarmowy.

 

Ważne
  • Nasiona lnu muszą być przyjmowane z dużą ilością wody. Połknięcie suchych nasion spowoduje zaparcie.

  • Nie należy jednocześnie brać leków, ponieważ śluzowe polisacharydy opóźniają ich wchłanianie.

Odwar z nasion

Do sporządzenia odwaru używa się 5-10 g nasion zalanych 250 ml wody o temperaturze pokojowej. Należy gotować płyn przez 15 minut, ostudzić i przecedzić. Pić do 3 szklanek świeżo sporządzonego płynu na ½ do 1 godziny przed posiłkiem.

Autor: prof. Iwona Wawer

Zapoznaj się z produktem

Polecane artykuły

Właściwości ziół

Melisa

Melisa (Melissa officinalis) to roślina o jasnozielonych karbowanych liściach i drobnych biało-różowych kwiatkach. Osiąga wysokość…

Więcej
Zioła a zdrowie

Zioła a trawienie

Tempo życia, złe odżywianie, stres, zanieczyszczenie środowiska, siedzący tryb życia – to wszystko wpływa negatywnie…

Więcej
Zioła a zdrowie

Zioła a stany zapalne jamy ustnej i gardła

Stany zapalne jamy ustnej, przyzębia i gardła dobrze reagują na leczenie naturalnymi preparatami. W takich…

Więcej
Zioła a zdrowie

Zioła a zaparcia

Jednym z częściej spotykanych problemów ze strony układu pokarmowego są zaparcia. Mogą one występować okresowo…

Więcej
Właściwości ziół

Szałwia

Czerwono kwitnącą szałwię (Salvia farincea) znamy z kwietników, ale szałwia lekarska (Salvia officinalis) ma fioletowe…

Więcej
Właściwości ziół

Koper włoski

Napar z owoców kopru włoskiego oraz olejek stosuje się u dzieci, ale też u osób…

Więcej
Właściwości ziół

Nagietek

Lecznicze właściwości nagietka były znane już w starożytności. We współczesnej medycynie nagietek ceniony jest za…

Więcej
Ziołolecznictwo

Zioła apteczne a zioła sklepowe

W ostatnich latach fitoterapia cieszy się dużym zainteresowaniem i znajduje coraz więcej zwolenników. By w…

Więcej
Właściwości ziół

Owoc borówki czernicy

Czarne jagody to bogate źródło związków polifenolowych, głównie barwników antocyjanowych (glikozydy cyjanidyny, delfinidyny, malwidyny), ich…

Więcej