Skrzyp polny

Skrzyp, z uwagi na działanie moczopędne, wchodzi w skład wielu mieszanek ziołowych o działaniu wspomagającym leczenie zakażeń i kamicy układu moczowego. Towarzyszą mu inne surowce działające moczopędnie, takie jak: liść brzozy, liść pokrzywy, ziele nawłoci, ziele i korzeń mniszka.

Skrzyp (Equisetum L.) jest jedną z najstarszych roślin na świecie. Wiek tego gatunku szacuje się na około 300 milionów lat. Obecnie w Polsce rośnie 9 gatunków tej rośliny. Najpopularniejszy jest skrzyp polny lub łąkowy, który osiąga około 40 cm wysokości. Występuje najczęściej w wilgotnych miejscach.

Surowcem farmaceutycznym jest ziele skrzypu polnego (Equisetum arvense). Zbiera się je przez całe lato z naturalnych stanowisk. Pędy skrzypu polnego zawierają flawonoidy (0,3–1%), w tym pochodne kwercetyny, luteoliny, kemferolu i apigeniny, kwasy fenolowe (chlorogenowy, kawowy), niewielkie ilości saponin i alkaloidów. Wśród polimerów błonnikowych tworzących ścianę łodygi są hemicelulozy w postaci mieszanych (1,3)- i (1,4)-β-D-glukanów. Surowiec ma szczególnie dużo rozpuszczalnych w wodzie związków krzemu (10%), wśród których dominuje kwas krzemowy i jest to jego unikalna, charakterystyczna cecha. Rozpuszczalne w wodzie związki krzemu tworzą koloidy – ich obecność utrudnia krystalizację związków chemicznych w układzie moczowym. Skrzyp może być wykorzystywany, gdy potrzebne jest przepłukanie dróg moczowych poprzez zwiększenie diurezy. Inne związki mineralne, które zawiera skrzyp, to sole potasu, magnezu, wapnia i żelaza.

Warto pamiętać, żeby nie polecać skrzypu jako środka moczopędnego osobom, które cierpią na niewydolność serca lub nerek.

Autor: prof. Iwona Wawer

Zapoznaj się z produktem

Polecane artykuły

Właściwości ziół

Koper włoski

Napar z owoców kopru włoskiego oraz olejek stosuje się u dzieci, ale też u osób…

Więcej
Zioła a zdrowie

Zioła a wątroba

Wątroba to jeden z najważniejszych narządów organizmu człowieka, stanowi ogromną „fabrykę chemiczną”, w której działa…

Więcej
Właściwości ziół

Owoc borówki czernicy

Czarne jagody to bogate źródło związków polifenolowych, głównie barwników antocyjanowych (glikozydy cyjanidyny, delfinidyny, malwidyny), ich…

Więcej
Zioła a zdrowie

Zioła a stany zapalne jamy ustnej i gardła

Stany zapalne jamy ustnej, przyzębia i gardła dobrze reagują na leczenie naturalnymi preparatami. W takich…

Więcej
Ziołolecznictwo

Historia ziołolecznictwa

Zioła towarzyszą człowiekowi od początku historii, każda cywilizacja miała swój zestaw roślin jadalnych i leczniczych...

Więcej
Właściwości ziół

Nagietek

Lecznicze właściwości nagietka były znane już w starożytności. We współczesnej medycynie nagietek ceniony jest za…

Więcej
Zioła a zdrowie

Zioła a higiena intymna

Podrażnienia, stany zapalne, infekcje – okolice intymne są bardzo podatne na wszelkiego rodzaju dolegliwości. Przyczyna…

Więcej
Właściwości ziół

Melisa

Melisa (Melissa officinalis) to roślina o jasnozielonych karbowanych liściach i drobnych biało-różowych kwiatkach. Osiąga wysokość…

Więcej
Właściwości ziół

Nasiona lnu

Len jest rośliną o wszechstronnym zastosowaniu. W medycynie wykorzystuje się zarówno nasiona, tzw. siemię lniane,…

Więcej