Lipa

Współczesna fitoterapia uważa kwiatostany lipy (Tiliae flos) za surowiec farmaceutyczny o działaniu napotnym i przeciwgorączkowym. Jednak badania naukowe pokazują, że zastosowanie kwiatostanu lipy może być znacznie szersze.

W Polsce popularne są dwa gatunki lipy: drobno- (Tilia parviofolia) i szerokolistna (Tilia platyphyllos). Mają podobne kwiaty, ale bardziej rozpowszechniona jest lipa drobnolistna, która kwitnie w połowie lipca. Kwiaty lipy można zbierać i suszyć samemu, ciesząc się ich zapachem. Jednak wygodniej jest kupić gotowy susz, a najlepiej saszetki do zaparzania fix z odpowiednio odmierzoną porcją w torebce.

Fitochemia kwiatów lipy

Przyjemny zapach kwiatów to wynik obecności niewielkiej ilości olejku eterycznego (0,05%), którego głównym składnikiem jest farnezol (geraniol, eugenol, cytral, cytronelal). Kwiatostany lipy mają ok. 1% flawonoidów (norma to 0,7%), wśród nich dominują glikozydy kwercetyny i kemferolu oraz tylirozyd. Surowiec ma też związki śluzowe, triterpeny, procyjanidyny, składniki mineralne. Główne bioaktywne składniki lipy to flawonoidy, znane jako antyoksydanty. 

Kiedy stosować napar z lipy

Lipa jest szczególnie polecana przy przeziębieniu.
Napar z lipy to również świetny środek w pediatrii. Sprawdza się u dzieci przy wspomaganiu leczenia przeziębień, infekcji górnych dróg oddechowych z bólem gardła, katarem i kaszlem. Lipa to łagodny środek napotny i przeciwzapalny. Działanie to polega przede wszystkim na zwiększeniu wrażliwości gruczołów potowych na bodźce dochodzące od nerwów współczulnych. Dla małych dzieci wystarczy napar z jednej torebki na szklankę wody. Chętniej wypiją go z sokiem malinowym. Pamiętajmy, aby nie stosować naparów z lipy u dzieci poniżej 4 lat.

Właściwości lipy

Właściwości napotne lipy przypisuje się flawonoidom. Wodne wyciągi z surowca powodują zwiększenie wydzielania potu, poprawiają parowanie (transpirację) i oddychanie (perspirację) przez skórę. Działanie napotne można uzyskać nie tylko po wypiciu naparu, lecz także po zastosowaniu kąpieli.

Właściwości przeciwzapalne i osłaniające – obecny w surowcu glikozydoester (tilirozyd) oraz śluzy działają łagodnie przeciwzapalnie. Ponadto związki śluzowe wykazują działanie osłaniające, powlekające i zmiękczające. Zapewnia to efekt łagodzący kaszel i kojący ból gardła.

Dawkowanie

Według Farmakopei Polskiej: napar z 2–6 g kwiatów na dobę stosuję się jako lek przeciwgorączkowy i napotny. W torebce ekspresowej (fix) najczęściej jest 2 g suszu. Wygodnie jest zaparzyć 2 torebki w szklance wrzącej wody przez 15 min, a potem popijać ciepły napar. Można taki napój osłodzić, dodając syrop malinowy, który również działa napotnie. Bardzo smaczna jest herbata lipowa słodzona lipowym miodem.

                            

Autor: prof. Iwona Wawer

Zapoznaj się z produktem

Polecane artykuły

Właściwości ziół

Dziurawiec

Dziurawiec (Hypericum perforatum) to pospolita roślina naszych łąk. Jej żółte kwiatki, które pojawiają się pod…

Więcej
Właściwości ziół

Nagietek

Lecznicze właściwości nagietka były znane już w starożytności. We współczesnej medycynie nagietek ceniony jest za…

Więcej
Właściwości ziół

Krwawnik

Krwawnik pospolity jest uniwersalnym środkiem leczniczym, stosowanym zarówno zewnętrznie jak i wewnętrznie. Podobno wojowniczy Achilles…

Więcej
Zioła a zdrowie

Zioła a biegunka

Biegunka może mieć różne przyczyny. Aby móc trwale ją wyeliminować, należy ustalić, co leży u…

Więcej
Właściwości ziół

Kora dębu

Dąb to drzewo osiągające duże rozmiary, będące też symbolem siły i długowieczności. Znane są okazy…

Więcej
Właściwości ziół

Głóg

Lecznicze właściwości głogu były znane starożytnym Grekom, a średniowieczna medycyna...

Więcej
Zioła a zdrowie

Zioła a przeziębienie

Przeziębienia, szczególnie dokuczliwe w okresie jesienno-zimowym, w ponad 90% wywołane są przez wirusy. Huśtawki pogodowe,…

Więcej
Właściwości ziół

Mięta

Mięta jest szeroko uprawiana i od dawna bardzo popularna. Miętę znali starożytni Egipcjanie 1000 lat…

Więcej
Właściwości ziół

Owoc borówki czernicy

Czarne jagody to bogate źródło związków polifenolowych, głównie barwników antocyjanowych (glikozydy cyjanidyny, delfinidyny, malwidyny), ich…

Więcej